De kleine jongen die God wou ontmoeten

Een kleine jongen wilde God ontmoeten. Hij wist dat het een lange rit was tot waar God woonde, dus hij pakte zijn tas met koekjes en een paar blikjes drinken en hij begon zijn reis.

Na drie blokken wandelen ontmoette hij een oude vrouw. Ze zat op een bankje in het park en staarde gewoon naar een paar duiven. De jongen ging naast haar zitten en opende zijn tas. Hij wilde een blikje drinken nemen, toen hij zag dat de oude vrouw er uitgehongerd uitzag. Dus bood hij haar een koekje aan. Ze nam het dankbaar aan en lachte naar hem.

Haar glimlach was zo aangenaam dat de jongen het nog eens wou zien, dus bood hij haar een blikje drinken aan. En opnieuw lachte ze naar hem. De jongen was in de zevende hemel. Ze zaten daar de ganse namiddag te eten en te lachen, maar er werd geen woord gesproken.

Wanneer het donker werd, voelde de jongen hoe moe hij was en hij stond op om te vertrekken. Maar wanneer hij enkele passen had gedaan, draaide hij zich om, rende terug naar de oude vrouw en gaf haar een dikke knuffel. Ze gaf hem haar mooiste glimlach.

Bij zijn thuiskomst was zijn moeder verbaasd over zijn vrolijke gezicht. Ze vroeg hem: “Wat heb je vandaag gedaan dat je zo gelukkig maakte?” Hij zei: “Ik heb geluncht met God.” En nog voor zijn moeder kon antwoorden, voegde hij eraan toe: “En weet je wat!? Zij heeft de mooiste glimlach die ik ooit gezien heb!”

Ondertussen ging de oude vrouw ook vrolijk naar huis. Haar zoon was verbaasd over de vredige lach op haar gezicht en hij vroeg: “Moeder, wat heb je vandaag gedaan dat je zo gelukkig maakte?” Ze antwoordde: “Ik heb met God samen koekjes gegeten in het park.” En nog voor haar zoon kon antwoorden, voegde ze eraan toe: “En weet je, hij is veel jonger dan ik verwacht had.”

Veel te dikwijls onderschatten we de kracht van een aanraking, een lach, een vriendelijk woord, een luisterend oor, een eerlijk complimentje, of het kleinste gebaar, welke allemaal de potentie bezitten om een leven om te draaien.

Onthoud dat we niet weten hoe God eruit ziet. Mensen komen in ons leven voor een reden, voor een seizoen of voor altijd. Omarm ze allemaal!

De veren van de Rabbi/verhalen uit alle windstreken over vriendschap

De 7 kwaliteiten van vriendschap volgens Boeddha

In de 'Tondeldoos', een sprookje van Hans Christian Andersen, krijgt een soldaat bij toeval een smak geld. Hij leidt een vrolijk leventje, gaat naar de schouwburg en vergeet ook de armen niet.

Natuurlijk, want hij weet maar al te goed hoe het is als je geen cent te makken hebt! Hij wordt een echte heer in een net pak en laat het geld rollen. Je snapt dat hij veel vrienden krijgt, die hem allemaal vertellen hoe aardig hij is.

Maar, zo gaat het sprookje verder, omdat hij iedere dag geld uitgeeft en er niets binnenkomt, heeft hij ten slotte niet meer dan twee stuivers over. Hij verhuist naar een piepklein zolderkamertje, poetst zelf zijn schoenen en lapt zijn kleren op. Zijn vrienden komen hem niet meer opzoeken, want het is zo'n eind klimmen naar die zolder....

Het lied 'Nobody knows you when you're down en out' van Jimmie Cox lijkt op dit sprookje gebasseerd, want dat gaat ook over een miljonair die alles verliest.

 Cox schreef het lied in 1923 het werd gezongen ruim een eeuw na Andersen en Eric Clapton zong het nog eens 2 generaties later. Waarschijnlijk zingt iemand het over 50 jaar weer.

Zou Cox geïnspireerd zijn door het sprookje van Andersen? Ik denk het niet. Die inspiratie is ook niet nodig, want het thema vrienschap gekoppeld aan geld, macht of status is tijdloos. Iedereen die ups en downs meemaakt, weet hoe snel je vrienden kan kwijtraken en weer kan maken en hoe moeilijk het is om 'echte' vrienden te vinden die je door dik en dun steunen en op wie je echt kunt bouwen.

Maar wat zijn dan 'echte ' vrienden? Laten we te rade gaan bij de Boeddha. Die leefde vijf eeuwen voor onze jaartelling en toen was vriendschap al net zo beladen als nu. In de korte Mitta Sutta over vriendschap zegt hij:

Monniken ga om met vrienden die 7 kwaliteiten hebben. Welke 7?

* Een vriend geeft wat moeilijk is om te geven.

*Hij/zij doet wat moeilijk is om te doen.

*Hij/zij doorstaat wat moeilijk is om te doorstaan.

*Hij/zij vertelt je zijn geheimen.

*Hij/zij bewaart jouw geheimen.

*Hij/zij laat je niet in de steek als het ongeluk toeslaat.

*Hij/zij kijkt niet op je neer als je aan lager wal bent geraakt.

Een vriend met deze 7 eigenschappen is het waard om mee om te gaan.

Iedere dag s schrijf ik hier een verhaal over vriendschap (uit:DE VEREN VAN DE RABBI door Wim van der Zwan).

Sommige gaan over het soort vriendschap waar Boeddha over spreekt, andere over het soort vriendschap van de vrienden van de ex-miljonair en de soldaat. Sommige verhalen stammen uit de volkstraditie van mythe, sagen en legenden, andere zijn sprookjes of vertellingen van wijze leraren. Weer andere zijn van deze tijd.

De verhalen komen uit alle windstreken-het thema vriendschap is immers universeel en al even oud als de mensheid. 

Ook zijn er 2 sprookjes bij van Oscar Wilde. Ingekort en bewerkt.

EEN VRIEND IS IEMAND DIE JE TEKORT AANVULT, NIET JE LEEGHEID!

                                                                         Kahlil Gibran

Geniet ervan nu en de volgende dagen!!               

Meest recente reacties

19.09 | 11:46

Dag Karin, indien je nog interesse hebt in een vrouwenkracht cirkel, kan je op de website meer info vinden onder 'info workshop 2021' of contacteer me op mijn e-mail adres voor verder uitleg.

16.06 | 08:15

Dag Karin, de plaats waar de activiteiten zullen plaatsvinden licht voor 2021 nog niet helemaal vast. In ieder geval ergens rond het Antwerpse. Mail mij op het e-mail adres en ik hou u op de hoogte.

15.06 | 20:25

hallo Catharina, ik ben op zoek naar een vrouwenkrachtcirkel. ik lees op deze website mooie dingen, maar waar vinden deze actviteiten plaats?

31.10 | 22:36

Nee, ik kan het niet verkopen het is heel persoonlijk geworden. Hopelijk vindt je het nog 2e hands(bol.com?). In het Engels zijn ze geloof ik nog wel te verkrijgen.

Deel deze pagina